Automobil Dacia Automobil Oltcit Automobil Aro Automobil Rocar Automobil Roman Automobil Tractorul Alte Automobile
Automobile Romanesti

Contribuie la acest articol

      S.C. Automobile Craiova S.A. (1976 - 1994) a fost un producător român de automobile. Numele Oltcit deriva din cuvantul "Olt", reprezentand locatia fabricii producatoare, si cuvantul "Cit", abreviere a cuvantului Citroen, aceasta combinatie se poate observa si in sigla.

sigla Oltcit

      Oltcit Craiova a apărut în urma unui parteneriat între autorităţile comuniste şi producătorul francez de automobile Citroën. Astfel, un an mai târziu (1977) la Craiova începe construcţia unei fabrici moderne pentru construcţia unui automobil de dimensiuni mici.

      După 1989, producţia continuă sub numele de Oltcit până în 1994, când numele este schimbat în Oltena (totodată este modificată şi sigla); producţia acestor versiuni a continuat până la semnarea contractului cu compania Daewoo, când are loc o altă preschimbare a numelui din Oltena în Rodae.

      În noiembrie 1994, Daewoo a înfiinţat o linie de producţie în România, devenind cel mai important investitor străin al ţării, prin înfiinţarea unei societăţi mixte, creată de Automobile Craiova şi grupul sud-coreean Daewoo. Această fabrică, cu un nivel egal cu cele vestice, a fost construită pentru producerea a mai mult de 100.000 de vehicule/an.

      Evenimente:

            • 1977 - Se înfiinţează societatea OLTCIT din Craiova, ca o companie mixtă româno-franceză (CITROËN)

            • 1981 - Începe producţia de automobile OLTCIT

            • 1991 - OLTCIT devine S.C. AUTOMOBILE CRAIOVA S.A. prin preluarea acţiunilor Citroën de către Statul Român

            • 1994 - Se înfiinţează RODAE AUTOMOBILE CRAIOVA S.A. (în prezent DAEWOO AUTOMOBILE ROMANIA S.A.), companie mixtă între S.C. Automobile Craiova S.A. şi DAEWOO HEAVY INDUSTRIES L.T.D. COREEA (49% + 51%)

            • 1994-2006 - S.C. Automobile Craiova S.A. (ACSA) are ca activitate de bază comercializarea diverselor piese de schimb şi accesorii pentru automobilele OLTENA, DACIA şi DAEWOO

            • 2008 - Ford Europa preia fabrica Oltcit